ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Στόχος του προγράμματος είναι η χρήση ρομποτικών συστημάτων με σκοπό την εξοικείωση των παιδιών με τις νεότερες τεχνολογίες, καθώς και η εξοικείωση των παιδιών με έναν  αλγοριθμικό τρόπο σκέψης, που ωθεί τα παιδιά να ακολουθήσουν βήμα βήμα ένα σύνολο οδηγιών με στόχο την επίλυση ενός προβλήματος, μέσα από έναν ευχάριστο και ψυχαγωγικό τρόπο ενασχόλησης.

Γιατί αυτό είναι χρήσιμο ;

Οργάνωση/Ακρίβεια:

Δίνοντας  στο παιδί το έναυσμα να σκεφτεί αλγοριθμικά, μαθαίνει παράλληλα να βάζει τις σκέψεις του σε μία σειρά και να είναι σε θέση να τις εκφράσει με ακρίβεια και σαφήνεια. Παρότι ο συγκεκριμένος τρόπος σκέψης έχει άμεση εφαρμογή στη διατύπωση εκτελέσιμων εντολών, τις οποίες μπορεί να «κατανοήσει» και να πραγματοποιήσει  ένα υπολογιστικό σύστημα, είναι επίσης και ένα χρήσιμο εργαλείο για την οργάνωση και δόμηση τόσο της σκέψης, όσο και κατ’ επέκταση, του λόγου του παιδιού.

Άμεση ανατροφοδότηση:

                Η επικοινωνία μεταξύ παιδιού και ρομπότ γίνεται σε πραγματικό χρόνο, το οποίο σημαίνει, ότι μόλις το παιδί υποβάλλει τη σειρά εντολών, το υπολογιστικό σύστημα του ρομπότ ξεκινάει να την εκτελεί. Με αυτόν τον τρόπο το κάθε παιδί, είναι σε θέση να καταλάβει άμεσα και γρήγορα αν η υποβολή του είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι υπάρχει αυτόματα άμεση ανατροφοδότηση, η οποία δίνει κίνητρο στο παιδί να συνεχίσει την προσπάθεια ώστε να φτάσει σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα διαπιστώνοντας τα λάθη του, που αποτρέπουν τη σωστή λειτουργία του προγράμματος, και κάνοντας τις απαιτούμενες διορθώσεις.

Εξοικείωση με την Τεχνολογία:

                Το παιδί μαθαίνει ότι η τεχνολογία και κατ’ επέκταση τα ρομποτικά και υπολογιστικά συστήματα δεν είναι κατά κύριο λόγο αυτό που προβάλλεται  στα μέσα μαζικής ενημέρωσης  και στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αντίθετα αποκτά μέσα από την προσωπική εμπειρία και επαφή μία απομυθοποιημένη εικόνα, μέσω του παιχνιδιού και της δοκιμής, η οποία συμβαδίζει με την έμφυτη παιδική περιέργεια. Έτσι μαθαίνει να κατανοεί την τεχνολογία και να τη χρησιμοποιεί για να λύσει πραγματικά προβλήματα.

Δημιουργικότητα:

                Συχνά, θεωρούμε λανθασμένα ότι η Τέχνη και η Τεχνολογία δεν συμβαδίζουν, στην πραγματικότητα όμως το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Η ενασχόληση και το «χτίσιμο» ενός ρομπότ απαιτεί μεθοδικότητα και φαντασία, τόσο για τον μηχανισμό του όσο και για το πρόβλημα το οποίο καλείται να λύσει. Οι περισσότερες φιλόδοξες καινοτομίες προέρχονται από μία δημιουργική ιδέα, η οποία όμως παραμένει ανεκπλήρωτη χωρίς την απαραίτητη μεθοδικότητα προσέγγισης και πειθαρχία. Έτσι, προσπαθούμε να ωθήσουμε τα παιδιά όχι μόνο να φανταστούν αλλά και να δημιουργήσουν, δίνοντας «ζωή» και «σώμα»  στις ιδέες τους.

Συνεργατικότητα/Επικοινωνία:

                Επιπλέον ενθαρρύνοντας τα παιδιά  να συνεργαστούν, να συνυπάρξουν μέσα σε μία ομάδα και κατ’ επέκταση να μοιραστούν χρόνο, χώρο και υλικά, προωθούμε την αποδοχή της διαφορετικότητας και επιχειρούμε να ενισχύσουμε τη μεταξύ τους επικοινωνία, καθώς και την ομαδική εργασία, με σκοπό την επίτευξη περισσότερων με λιγότερα.

Εκπαιδευτική Δράση:

Η εκπαιδευτική δράση, θα διαρκέσει περίπου 45 λεπτά τα οποία θα χωριστούν σε 3 μέρη των 15 λεπτών:

1ο  Γνωριμία του εκπαιδευτικού με τα παιδιά, γνωριμία των παιδιών μεταξύ τους, σαφής ορισμός των κανόνων παιχνιδιού και συνεργασίας και παρουσίαση με τη μορφή επίδειξης του ρομποτικού συστήματος.

2ο Υποβολή ερωτήσεων οι οποίες έχουν σκοπό να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των παιδιών, ενώ στη συνέχεια γίνεται παρουσίαση του προγράμματος «επικοινωνίας με το ρομπότ», το οποίο επιτρέπει στα παιδιά να το προγραμματίσουν με τη χρήση απλών βασικών εντολών. Γενικός στόχος του δεύτερου μέρους είναι να παίξουν μαζί και να προσπαθήσουν να καταλάβουν τη σημασία της κάθε εντολής στον πραγματικό κόσμο.

3ο Δεδομένης μιας βασικής κατανόησης των εντολών, οι οποίες σχετίζονται περισσότερο με την κίνηση του ρομπότ στον χώρο, χωριζόμαστε σε ομάδες, εκ των οποίων η μία έχει ως στόχο να φτιάξει μία πίστα εμποδίων στο δάπεδο, ενώ η δεύτερη προσπαθεί να «οδηγήσει» το ρομπότ ώστε να ξεπεράσει τις δυσκολίες/εμπόδια και να φτάσει στον τερματισμό. Οι ρόλοι των δύο ομάδων αντιστρέφονται για έναν δεύτερο γύρο του ίδιου παιχνιδιού.

Ο εκπαιδευτικός καθοδηγεί, ενθαρρύνει και ενισχύει θετικά τη συνεργασία μεταξύ των παιδιών καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

  Για την επιστημονική ομάδα ΠΡΑΞΙΣ & ΛΟΓΟΣ

                                                                                                             Τζουβελέκης Δημήτρης – Άγγελος

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *